Jawapan Kenapa Dr Azizan Osman Guna PHD Doktor PalsuJawapan kenapa Dr Azizan Osman sanggup guna PHD dan gelaran doktor palsu. Isu mengenai keraguan gelaran Doktor Falsafah (PHD) Azizan Osman ni sebenarnya adalah isu lama sejak tahun 2013 lagi. Pada tahun itu, Azizan Osman menyatakan bahawa dia memegang sebuah PHD disalah sebuah Universiti Gordon, Florida dalam bidang Metafizik dalam biodata miliknya pada tahun itu. Menjelang populariti Azizan Osman selaku pakar motivasi pada tahun tersebut, ramai cuba menjatuhkannya dengan mencari kesalahan Azizan Osman. Antara kesalahan yang dititik beratkan adalah isu gelaran doktor falsafah palsu Azizan Osman. Azizan bagaimanapun gagal menunjukkan bukti Thesis yang dilakukannya untuk mendapatkan PHD. Namun, isu doktor palsu ini dibangkitkan semula pada hari ini menerusi penafian rasmi Universiti Malaya.

Sebuah blog perniagaan bahasa Inggeris baru-baru ini menyatakan kejayaan usahawan dan pakar motivasi Azizan Osman sehingga beliau mendapat PHD di Universiti Malaya dalam bidang pengurusan dan keusahawanan. Sebuah portal rasmi Azizan Osman iaiti iRichWork turut menyatakan Azizan merupakan pemegang PHD dalam jurusan keusahawanan menerusi ruangan biodata di portal terbabit. Namun, facebook rasmi Universiti Malaya pada 29 September 2016 mendafikan dakwaan tersebut. Tambah kenyataan UM, Universiti Malaya (UM) ingin menarik perhatian umum berhubung status Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan yang didakwa dianugerahkan oleh pihak UM kepada Encik Azizan Osman sepertimana yang dibangkitkan di laman-laman media sosial. Pihak Universiti dengan ini menegaskan bahawa kami tidak pernah menganugerahkan gelaran Ijazah Kehormat Doktor Keusahawanan kepada Encik Azizan Osman. Semoga penjelasan ini dapat menjawab kekeliruan yang timbul di kalangan masyarakat berkaitan dakwaan tersebut.

Kenapa Dr Azizan Osman Guna PHD Doktor Palsu ?


Ahli Perniagaan Menggunakan Gelaran Doktor Untuk Unit “Trust”
Tahukah anda, bahawa ahli perniagaan kebiasaanya mendapatkan gelaran doktor falsafah hanya untuk mendapatkan kepercayaan pelanggan. Lagipun, nama lebih gah dan komersial serta disanjung tinggi jika ada gelaran Dr terpampang didepan nama.

Sanggup Menipu Dapatkan PHD. Azizan Osman Dikritik Pelajar PHD
Menurut pelajar dan pemegang PHD dinegara ini, penipuan ambil PHD adalah kesalahan besar. Tambah mereka, bukan mudah nak ambil PHD tapi Azizan Osman senang lenang petik gelaran Dr dan letakkan pada namanya. Ini jelas adalah kesalahan besar. Azizan Osman adalah seorang pakar motivasi dan usahawan yang kaya dan berjaya namun isu tipu PHD tidak boleh diterima akal.

Azizan Osman Gemar Palsukan Biodata Pendidikan (Asalkan Dapat PHD)
Ini bukan kes pertama Azizan Osman menipu PHD untuk mendapatkan gelaran Doktor. Terdahulu, Azizan Osman pernah mendakwa beliau mempunyai PHD di Kuala Lumpur Infrastucture Universiti, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Teknologi Mara (UITM). Namun sehingga kini tiada bukti mendedahkan beliau memegang mana-mana PHD pada ketika ini.

Labels:

Catat Ulasan

[blogger]

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget