Khasiat Buah Mengkudu


Buah mengkudu atau dalam bahasa saintifiknya ialah Morinda Citrifolia, mempunyai pelbagai khasiat walaupun rasa yang agak pahit. Sebab itu ramai yang kurang menggemari buah mengkudu ini. Setiap kepahitan sebenarnya elok untuk kesihatan. Begitu juga dengan buah mengkudu.

Khasiat Buah Mengkudu Untuk Pesakit Diabetes

Apakah khasiat buah mengkudu terutama untuk pesakit yang menghidapi penyakit diabetes? Buah mengkudu mempunyai sebatian yang bermanfaat sebagai ubat kencing manis. Antaranya ialah Alkaloid Xeronin yang membantu tubuh meningkatkan kemampuan semula jadi dalam mengatur kadar gula darah iaitu dengan menunjang kerja insulin dalam tubuh. 

Selain itu, mengkudu juga bekerja dalam hal mengatur metabolisme karbohidrat sehingga tubuh tidak menghasilkan zat gula melebihi batas normal. Bila dimakan secara teratur, mengkudu ini boleh meningkatkan kemampuan alami tubuh dalam hal menghasilkan insulin sehingga baik untuk dimakan sebagai pendukung rawatan diabetes jenis 1 (dimana tubuh tidak mampu menghasilkan insulin secara semulajadi) serta diabetes kerana faktor keturunan.

SUMBER : NONI JUICE
Labels:

Catat Ulasan

[blogger]

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget