KJ minta henti kacau pegawai SPRM

PETALING JAYA: Semua pihak diminta menghentikan dengan segera sebarang bentuk serangan, sekatan dan intimidasi terhadap pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang terbabit dengan siasatan kes 1MDB. Ketua Pergerakan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, berkata tindakan itu menyebabkan timbulnya persepsi seolah-olah terdapat pihak yang ingin menyembunyikan fakta sebenar siasatan. “Apa saja intimidasi (tindakan menakutkan pegawai SPRM) yang seolah-olah terancang, mestilah dihentikan serta-merta. Tindakan seperti ini akan menimbulkan pelbagai spekulasi dan mencetuskan kemarahan rakyat. “Rakyat akan beranggapan setiap kali SPRM mahu menjalankan tugas, macam-macam berlaku kepada mereka, termasuk pegawainya dipindahkan dan sebagainya.

“Saya harap perkara ini ditangani dengan segera. Malah, saya difahamkan ada seorang pegawai SPRM dipindahkan hanya kerana kesalahan menerima kunjungan wakil rakyat pembangkang ke SPRM,” katanya yang dipetik daripada Berita Harian Online. Beliau yang juga Menteri Belia dan Sukan berkata demikian ketika mengulas isu dua pegawai kanan SPRM iaitu Pengarah Operasi Khas, Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Komunikasi Strategik SPRM, Datuk Rohaizad Yaakob, yang diarahkan berpindah ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) serta-merta berikutan siasatan kes 1MDB. Dalam reaksinya pada media selepas menutup Persidangan Mesyuarat Majlis Belia Malaysia (MBM), di sini, Khairy berkata tindakan memindahkan pegawai SPRM ke JPM adalah tidak adil kerana mereka hanya menjalankan tugas diamanahkan.

“Saya melihat pemindahan pegawai sungguh pelik dan sangat mengecewakan seolah-olah ada intimidasi terancang terhadap SPRM yang akan melemahkan institusi kerajaan dan pihak berkuasa kita.
“Biarlah SPRM menjalankan tugas tanpa sekatan atau gangguan dari mana-mana pihak. Jangan kerana kita ada agenda tertentu, kita sanggup meruntuhkan institusi ada dalam negara ini,”katanya, lapor free malaysia today- Sumber Berita Malaysia Terkini Online

Catat Ulasan

[blogger]

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget